Új játszóparkkal bővült Székesfehérvár a Könnyűfémmű utódvállalatainak köszönhetően

2022. június 21.

Vár, hinta, mászóka, okospad és digitális eszközök biztosítanak minden korosztály számára kikapcsolódást Székesfehérvár új játszóterén. A palotavárosi Petőfi parkban pénteken adták át ünnepélyes keretek között azt a játszóparkot, amely egy közös összefogásnak köszönhetően a Könnyűfémmű alapításának 80. évfordulójának emlékét őrzi.

Új játszópark a Palotavárosban

A Könnyűfémmű első üzemét 1941-ben alapították. A nagy múltú cég bázisán létrejött társaságok világszerte minőségi alumínium termékek széles kínálatával látták és látják el az autó-, a csomagoló-, a háztartási, a teherszállítási és az építőipart, ezzel öregbítve városunk hírnevét.  Az egykori „Köfém” ipari örökségét képviselő vállalatok – a Howmet-Köfém Kft., az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft., a Hydro Extrusion Hungary Kft. és  az Alcoa Shared Services Hungary Kft. – a 80. évfordulót több hónapos programsorozattal ünnepelték 2021-2022-ben, és összesen 113.000 USD (38 millió forint) összegű támogatást ajánlottak fel székesfehérvári felhasználásra, fejlesztésekre, melynek eredményeként  pénteken átadták az új játszóparkot a Palotavárosban.

A Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság Beruházási Irodája a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft.-vel együttműködve a játszótér tervezése során célul tűzte ki, hogy a Petőfi park a közösséget szolgáló funkciókkal bővüljön, a 21. század igényeinek és követelményeinek megfeleljen, és nem utolsó sorban kellemes pihenő és játszó teret biztosítson a székesfehérváriak számára. A terület rendezése, a játékeszközök kihelyezése és a parkosítás mellett ivókutat is elhelyeztek a gyermekek biztonsága érdekében körbekerített területen.

Az új játszópark átadása

A tervezés során fontos új elemként fogalmazódott meg digitális, illetve okos eszközök kihelyezése, ezért a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány  a fent nevezett támogatásból az általa tervezett oktatási program részeként kültéri digitális eszközt, vagyis egy okospadot és további játékelemeket helyezett el, így a park nem csupán játékra és pihenésre lett alkalmas, de egyben tanulásra is ösztönözi a különböző korosztályokat.

A fehérvári gazdaság alappilléreit jelentő cégek között kiemelkedőek az egykori „Köfém” ipari örökségét képviselő vállalatok, melyek szervesen kapcsolódnak Székesfehérvár életéhez, fejlődéséhez. A „Köfém” és a jelenlegi cégek 80 év alatt eddig 4 generációnak biztosítottak munkát és megélhetést Székesfehérváron, egyedülálló módon gyakran egy időben nagyapa, fia és unokája is egy munkahelyen dolgozott együtt. Folyamatos fejlődés jellemzi az iparágazat szereplőit, amit magas felkészültségű munkaerővel, magas hozzáadott értékű munkahelyekkel, világszínvonalú technológiával sikerül megvalósítaniuk.

Mindez ötvöződik a társadalmi felelősségvállalás iránti elkötelezettséggel, amelyben Székesfehérvár Önkormányzatával közösen valósítanak meg a helyi közösséget szolgáló kezdeményezéseket.